Sibirkatten

Om sibirkatten:

Sakset fra www.rasekatter.no.


Sibirkatten er en skogkatt som har levd og formert seg i Russlands skoger, på samme måte som Norsk Skogkatt har her i Norge.


For de uinnvidde kan de to rasene se ganske like ut, men Sibirkatten har et utseende som bærer preg av at den er tilpasset et ennå røffere klima.


Den har en kompakt kropp og en semi-lang pels med overpels som kjennes litt stri og oljete ut ved berøring, dette for å beskytte mot regn og ekstrem kulde. For å hindre varmetap har den ganske små ører, og mellom potene har den hårtufser.Sibirkatten er en relativ ny katterase. Organisert avl startet i St. Petersburg i 1987.


I det russiske folks bevissthet har katten imidlertid eksistert mye lenger enn det. Det verserer mange myter og historier rundt dens opphav, og hvordan den fikk navnet Sibirkatt. En av historiene går ut på at den opprinnelig stammer fra den Sibirske taigaen (det skogkledd område før tundraen). Historien sier videre at den spesielle pelsen har utviklet seg på grunn av klimaet i Sibir. Kritikere av denne teorien mener derimot at kattene ikke ville ha overlevd i Sibirs røffe klima.


Det vi vet er at den har vært tilstede i det tidligere Russland i lang tid. I historiske kilder finner man henvisninger til store, langhårete katter fra de østre delene av landet fra så langt tilbake som for tusen år siden. Etter at Glasnost og Berlinmurens fall var et faktum, kom det etterhvert Sibirkatter til Vest-Europa. I 1997 ble den godkjent som rase i den europeiske rasekattforbundet FIFé. I 2001 kom den første fertile Sibirkatten til Norge. Katten kom fra Sverige, og var en hunnkatt ved navn S*Knjaze Arina Krasa.


Da rasen først ble kjent her til lands, var det mye snakk om at katte-allergikere ville tåle den. Dessverre var ikke dette den fulle sannhet for alle, men det har vist seg at mange som reagerer på andre katter tåler Sibirkatten godt.


Flere Sibirkatt-eiere tilbyr interesserte å komme på besøk, slik at man kan få testet om man tåler rasen.